Amb el present manual de PRRA (no confondre amb el PARE, Protocol d’Avaluació de Riscos d’Enamorament, ni el PERA, Protocol d’Evitació de Relacions Asimètriques, objecte d’altres manuals) es pretén donar a conèixer els principals riscos a l’hora d’establir una relació sentimental així com les mesures preventives per no patir ferides greus, com la que em vas fer aquella tarda quan vas decidir acabar amb tot el que havíem construït junts i tant ens havia costat de mantenir. Al final, hi trobareu un examen.
Conceptes bàsics.
-Relació (amorosa). A diferència d’altres relacions, com amb el gestor o la companyia telefònica, inclou l’ingredient sexual. Excepte en les relacions llargues, que pot ser substituït per la gratitud, l’amistat o anar a prendre un gelat a la vora del mar mentre vèiem passar la gent. No estàvem tan malament.
-Parella. Tu, que em vas deixar i encara no sé per què.
-L’altre. El meu millor amic.
-Jo. La víctima.
-Ex. Persona en qui t’esforces a deixar de pensar però que apareix de tant en tant, per exemple en un llibre que s’ha deixat oblidat a casa teva (hipotèticament “El diari d’Adan i Eva” de Mark Twain) i quan el trobes, de cop, afloren un munt de records que creies enterrats i oblidats per sempre.
-Perill. Qualsevol situació en una relació de parella susceptible d’acabar malament. És a dir, qualsevol situació.
Senyalitzacions.
-De prohibició. Cas pràctic: fer una llista d’Spotify amb el nom “Cançons que posàvem quan estàvem junts” perquè et submergeix en un estat de malenconia i tristesa o “Cançons de Txarango” perquè són de Txarango.
-D’advertència. També conegudes com a red flags. Com per exemple, fer servir l’expressió red flag.
-D’informació. Si parla de la seva o el seu ex més de tres cops en una conversa.
-D’obligació. Ser sincer. Excepte si vols que la relació duri, no feia falta que em diguessis que en realitat mai no havies estat enamorada de mi.
Actuacions en casos d’emergència.
-En cas que s’acceleri el pols en veure una persona per primer cop, com quan et vaig veure en aquella festa, mantenir la calma i, si cal, demanar a la persona del costat que et clavi una bufetada. Els primers segons són vitals per evitar la propagació de la flama i posteriors conseqüències traumàtiques.
-Si no s’ha pogut evitar la conversa, defugir frases com “Quina casualitat, aquest també és el meu director de cinema preferit” o “sortim a fora, que aquí no es pot parlar”.
-No dir aquell primer acudit que s’anirà repetint fins que, quan deixi de fer gràcia, esdevindrà un símptoma ineluctable del desgast de la relació.
-Si malgrat tot la relació ha avançat i som en una discussió, no actuar amb precipitació. No cal llençar les pertinences de l’altre per la finestra en assabentar-se de l’error que vaig cometre. Només va ser una nit i havia begut. No significa res per a mi.
Manipulació de càrregues perilloses.
-Comença per pesos petits, com l’estrès a la feina o els amors adolescents i deixa els grans, com la relació absent amb el pare o la mort de la mare, per un estadi més avançat.
-No dir mai la frase “Jo la faré canviar”.
-Tampoc carreguis a l’altre de les teves aspiracions a la vida. No haver guanyat el Nobel de literatura no és culpa d’anar a comprar un dia a La Maquinista.
Despreniment i caigudes d’imatges idealitzades.
–Evitar l’ús de pedestals i altres elements perillosos.
-Així mateix, vigila l’ús de llistons massa alts.
Nomes d’evacuació d’una relació.
-Salva’t tu primer i no miris mai enrere.
-Si vols trencar, no facis servir expressions com “hem de parlar” ja que podria ser que, simplement, només volguessis parlar.
-Tria bé el lloc. No et dic que no tinguis raó, però havia de ser precisament a la nostra boda?
-Pensa en les coses positives d’acabar una relació, com ara veure futbol tot el dia, menjar qualsevol cosa o no buidar els cendrers, sense oblidar, però, les coses negatives, com veure el futbol tot el dia, menjar qualsevol cosa o no buidar els cendrers.
-Recollir ordenadament els bocins del teu cor abans de sortir de l’habitació.
Primers auxilis.
-En cas d’accident, ofereix l’espatlla per plorar. No altres parts de l’anatomia aprofitant que està vulnerable i amb ganes de revenja, especialment si es tracta del meu un millor amic.
-Si no s’ha plorat mai, es recomana abraçar-se els genolls i vinclar el cap endavant en posició de recolliment. Esperar que les llàgrimes surtin dels ulls. Si et trobes amb algú que no sap com fer-ho, ajuda’l. Si no pot, recorda-li la nimietat i buidor de l’existència que només pot ser alleujada gràcies a l’amor que tot just acaba de perdre.
-Si n’ets la causa, no diguis “Em sap greu que et sentis així”. És com si un metge digués que tens càncer i després “no és culpa meva”.
Comportaments tòxics i materials inflamables.
-No barrejar alcohol amb whatsapps passades les dotze de la nit.
-No barrejar alcohol amb conducció. Sobretot si no saps conduir, com en el meu cas.
-Deixa de compartir canals de subscripció. Pot portar a pensaments com “últimament veu moltes pel·lícules coreanes, segur que està sortint amb algú més llest que jo”.
Test pràctic:
Llegeix detingudament la conversa següent i determina si les formes d’actuació de l’un i de l’altre són correctes:
-Com estàs?
-T’estimo. He canviat.
-Jo també. De telèfon. No em truquis mai més.
-Llavors tinc alguna possibilitat?
Resum i consideracions finals.
-Evita llocs on hi hagi gent. Evita conèixer millor a les persones. Evita la frase “podríem quedar una altra vegada”. Evita enamorar-te. A qui vull enganyar. Et segueixo buscant a cada persona que conec. T’estimo. Sempre t’he estimat. Sempre t’estimaré. I no puc fer res per evitar-ho. Quedem aquesta nit?