Entrevista a un ratpenat comú (Pipistrellus pipistrellus)

En aquest vespre humit i xafogós d’estiu em trobo a Sant Boi de Llobregat per entrevistar un exemplar de ratpenat o pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus). Quan ja fa mitja hora que espero a les pistes d’atletisme del poble, lloc on m’ha convocat, per fi distingeixo una petita figura que s’acosta volant de manera caòtica.

Què hi fa un ratpenat en unes pistes d’atletisme?

És un lloc ideal per caçar insectes al voltant de l’enllumenat de les pistes.

A l’estadi de futbol hi ha focus força més grans.

No et pensis que no ho sé, però els ratpenats tenim l’oïda molt fina i per a nosaltres és especialment molest escoltar com els pares dels equips infantils insulten l’àrbitre. Hi ha molt de menjar, però hi ha massa soroll. Aquí s’hi està més tranquil. Oi que tu no vas sempre a menjar al 100 Montaditos? Doncs el mateix. 

Hi passes molt de temps aquí? Com és el dia a dia d’un ratpenat?

Quan em desperto al matí, vull dir, a la nit, estic una mica marejat perquè m’ha baixat tota la sang al cap després de dormir vuit hores penjat del sostre del Leroy Merlin. Fins que no em menjo el primer insecte no sóc ratpenat. Un cop m’espavilo ja tot és volar al voltant de fanals, emetre ultrasons, caçar mosquits, caçar arnes…

Xuclar sang…

Ja hi som, la cultura pop ens ha fet molt de mal. La nostra dieta se sustenta única i exclusivament en insectes, l’aliment del futur. Nosaltres no xuclem la sang a ningú. De fet, ens alimentem dels autèntics vampirs, els mosquits. Som el professor Van Helsing de la natura.

Però hi ha espècies de ratpenats que sí que s’alimenten de sang. 

I Hitler era vegetarià, però oi que no tots els humans sou vegetarians? El que passa és que ens teniu estigmatitzats. Els humans només ens relacioneu amb coses negatives; foscor, vampirs, bruixeria, València, pokémons que no et deixen avançar a les coves…

Bé, també se us relaciona amb Batman, no? Batman mola.  

Sí, però és el superheroi més merda. A més a més, jo sóc més de Marvel.

El superheroi més merda?

És l’únic superheroi que no té superpoders. Ni tan sols el van fer capaç de volar ni d’ecolocalitzar-se com nosaltres. És una puta merda de superheroi. 

Ecoquè?

Ecolocalitzar-se, és el que fem els ratpenats per orientar-nos. Com que som pràcticament cecs, emetem ultrasons i ens orientem en funció del temps que triguen les ones en tornar després de rebotar amb els objectes del nostre voltant. Si és que som la polla, els únics mamífers capaços de fer-ho a part de nosaltres són els dofins, les balenes i el cantant d’Oques Grasses. 

La veritat és que és força espectacular. 

I per si no n’hi hagués prou, també volem! Que a vegades sembla que se us oblida. Som un puto miracle de la selecció natural i no ens teniu en compte per res. Em sembla molt irrespectuós que digueu que els coloms són les rates de l’aire, això és apropiació biològica. Nosaltres som les autèntiques rates de l’aire, o més ben dit, les rates són els ratpenats del terra. 

Però tampoc sou l’únic mamífer volador, no? Què me’n dius dels esquirols?

Esquirols voladors? Però si no són més que uns farsants que s’estiren una mica la pell per planejar d’un arbre a un altre i ja dieu que volen, només falta que els patrocini Red Bull. Els teniu en millor consideració perquè com dèiem, ens teniu estigmatitzats. Segur que si la sopa que es va menjar aquell paio hagués estat d’esquirol en lloc de ratpenat no hauríeu fet tant rebombori. Però clar, com que els ratpenats són tan dolents, ells tenen la culpa que hagi esclatat una pandèmia mundial. 

Llavors, sí que sou l’únic mamífer volador?

Ho seríem si no hagués estat pels germans Wright. Imagino que aquesta és una de les causes per les quals no ens valoreu. Ara que per culpa de Ryanair qualsevol persona pot agafar un avió per fer-se una foto fent veure que aguanta la Torre de Pisa ja no us impressiona que siguem capaços de volar. 

Culpes d’això a les companyies low cost?

No només d’això, el turisme massiu que fomenten també és el principal culpable del canvi climàtic. 

Et preocupa el canvi climàtic? Com creus que us afectarà als ratpenats?

Ja ens afecta, i molt. El canvi climàtic afavoreix l’establiment d’espècies invasores com el mosquit tigre. Estan per tot arreu i no valen res. Per sort conec llocs com aquest on encara pots menjar mosquits autòctons dels de tota la vida, com els que caçaven els nostres avis. Fa temps que no vaig a Barcelona per això. Tots els fanals estan plens de ratpenats estrangers que es pensen que estan gaudint de la gastronomia mediterrània sense saber que en realitat estan menjant mosquit tigre. Està tot fet una merda i és per culpa vostra, però sobretot, és culpa d’Ada Colau.

Marc Martínez
Mamífer originari de Sant Boi de Llobregat. El seu comportament no és gaire social, tot i que sovint es refugia en bars foscos i humits de la ciutat de Barcelona per intentar fer riure a desconeguts. També se'l pot observar al Baix for Laughs (el show de comèdia de Sant Boi).

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Más cosas