Com salvar el català

Segons la premsa, el català ha perdut mig milió de parlants en quintze anys. Açò es moltíssim si ho comparem amb l’espanyol, per exemple, que va perdre mig milió de parlants durant la Guerra Civil i ningú va traure el tema de «Salvar el español».

Aquesta situació és insostenible i no veig ni una sola proposta sensata que salve la llengua del seu tràgic destí. Està be exigir un 7% de continguts a Netflix en català; menys dona una pedra. Però, i si desprès nomès tradueixen animes? Deixarem el futur de la Llengua en gentola que no es dutxa i creu que portar una samarreta d’un dragó escopint foc és vestir elegant? A més, pitjor seria que traduïren sèries com el Joc del calamar… El que faltava, una sèrie que acaba amb 500 catalanoparlants en qüestió de nou capítols. Quin horror.

La meua proposta naix d’una exhaustiva investigació històrica que vaig fer per descobrir el secret de les llengües més parlades d’Occident. Podria escriure una tesi amb totes les conclusions que vaig treure del meu estudi, però us la puc resumir en una sola paraula: genocidi.

Sopresa! Les mesures culturals i educatives no són les més efectives. Hi ha d’altres que funcionen millor. Resulta que l’anglès no es parla als Estats Units perquè mola més quan rapeges, així com l’espanyol no es parla a 25 païssos perquè té molt bons doblatges. No hi ha més parlants de mandarí perquè cada xinés té tants fills com siga legal. Bé, això últim sí és cert, però sembla que per tindre fills s’ha de lligar abans i no podem deixar-ho en mans de jòvens drogats a la Joy.

Els espanyols es van fer amb gran part del territori americà i ara tenen més de 500 milions de parlants. He estat mirant i eixos territoris no semblen molt més poderosos ara que abans. Sols hem de crear un grup armat d'»immersió lingüística», Piqué seria el nostre Hernán Cortés i Shakira la nostra Malintxe. La idea seria anar allà, cremar-ho tot i començar de 0. En català.

Ja podeu vindre i dir-me que estic boig, que aquestes no són les maneres. Però, recordeu quan Lluís Llach i Serrat es separaren perquè un d’ells resultà ser un venut a l’espanyolisme? Aleshores, que us aprofite el sopar amb Zapatero i Sabina, putos Serrats.

Alberto Belenguer
Alberto Belenguer es ingeniero multimedia y se gana la vida como desarrollador de videojuegos desde 2016. Desde su adolescencia dedica su tiempo libre a consumir, estudiar y crear comedia de manera amateur.

Más cosas